вторник, 29 ноември 2011 г.

Има ли връзка между диабет и мигрена?

Според д-р Карен Виейра, ръководител на норвежко проучване, честотата на страдащите от мигрена е по-ниска при диабетици от недиабетици.

Д-р Майкъл Лавин от the Western Ophthalmic Hospital се съгласява с тази теза, като посочва, че диабетици може би са по-малко склонни да страдат от мигрена.


Диагноза

От всичките участници в норвежкото проучване, 1499 са били диагностицирани с диабет. „Имаше много малко хора, които страдат както от мигрена, така и от диабет” споделят изследователите.

Несвързани причини

Мигрената се причинява от съдови нарушения в мозъка, докато диабетът  е нарушение на усвояването на глюкозата в тялото.

Възможна връзка

Според д-р Lavin има връзка. Свойствата на кръвоносните съдове при диабетиците се променят по такъв начин, че предпазват мозъка от мигрена.

Странни връзки

Обратната връзка между мигрена и диабет не е първата двойка на несвързани заболявания, които са идентифицирани. През 1991 г. канадският невролог Патрик McGeer открива, че пет пъти по-малко вероятно е човек да развие болест на Алцхаймер, ако той страда от ревматоиден артрит.

Бъдещето

Разбирането на защитните отношения между мигрена и диабет може да доведе до откриване на лечение чрез копирането на това, което се случва естествено и да се прилага при лечението на мигрена.

Няма коментари:

Публикуване на коментар