четвъртък, 17 декември 2009 г.

Хранителните подсладители могат да увеличат риска от диабет

Фруктозата може да увеличи риска от диабет и сърдечно-съдови заболявания, независимо от покачването на тегло, твърдят изследователи от Калифорнийския Университет.
Тяхното проучване включва 16 доброволци, които били подложени на 10-дневна диета с високи нива на фруктоза. В края на периода на проучването тези хора развили повече мастни клетки около сърцето, черния дроб и всички други вътрешни органи от очакваното. Освен това при тях непосредствено след приключване на експерименталния хранителен режим се проявяват признаци на абнормални хранителни разстройства, които се свързват с развитието на диабет и атеросклероза.
Друга група от доброволци, които са били на същата диета без фруктоза в тяхното меню не са показали драстично увеличаване на мастните клетки или други явления извън нормата, въпреки че и двете групи са поемали еднакво количество калории и са напълнели еднакво.

Няма коментари:

Публикуване на коментар